Forum Zamówień Publicznych

rejestr wydatków zamówień publicznych
Anna 2011.01.18 11:40

Anna 2011.01.18 11:40
Czy zna ktoś może odpowiedź na pytanie jak przeliczać kwoty podane w EUR na złotówki do sprawozdania do BZP?

Cytuj wypowiedź

Łukasz J. 2011.01.20 09:31
Nie jestem praktykiem w tym temacie - bo ostatni raz robiłem to sprawozdanie ze 3 lata temu... ale wydaje mi się ze właściwy jest kurs ustawowy czyli 3,839

Cytuj wypowiedź

Kasia 2011.01.21 12:09
Podobnie jak Łukasz J. - nie jestem praktykiem - jedynie mogę dodać, że nowy kurs euro obowiązuje od 1 stycznia 2010 r. i jest obecnie aktualny, wynosi 3,839; podstawa prawna - Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów w sprawie średniego kursu złotego w stosunku do euro stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych
z dnia 23 grudnia 2009 r. (Dz.U. Nr 224, poz. 1796)
Wg tego "kursu" Zamawiający może przeliczyć sumę swojego zamówienia ze złotówek na euro, dzięki czemu będzie wiedział, jakie przepisy ustawy Pzp zastosować do jego udzielenia (np. w jakich publikatorach umieszczać ogłoszenia w postępowaniu).

Cytuj wypowiedź

Amelia 2011.01.26 23:19
a ja się z Wami nie zgodzę, skoro rozliczenia zamawiający prowadzi w innej walucie niż PLN, to musiał w dniu zawarcia umowy znać wartość nominalną w PLN- i zapewne przyjął kurs NBP z dnia - wszystko zależy od zapisów w umowie. Te zasady wynikają z kilku ustaw, z których wynika, że w obecnym stanie prawnym zamawiający księgowość prowadzi w PLN. Nie ma znaczenia w tym przypadku nasze zamówieniowe euro. Jeżeli chodzi o to co wpisać w sprawozdanie- wartość nominalną w dniu zawarcia umowy wg kursu NBP ustanowionego w umowie.

Cytuj wypowiedź

Aby wypowiadać się na forum należy się zalogować

Logowanie