Forum Zamówień Publicznych
VAT
Elzbieta
2010.11.03 08:17
Elzbieta 2010.11.03 08:17
w SIWZ został zawarty zapis dotyczący Vat
Wykonawca powinien skalkulować cenę mając na uwadze ewentualne zmiany stawki podatku VAT. Wartość umowy brutto nie ulegnie zmianie.
Co zrobił wykonawca podał 23% stawkę podatku od towarów i usług VAT
Co robić?
Wykonawca powinien skalkulować cenę mając na uwadze ewentualne zmiany stawki podatku VAT. Wartość umowy brutto nie ulegnie zmianie.
Co robić?
Elzbieta 2010.11.03 08:19
Mam dwóch wykonawców, którzy złozyli oferty i podali taka samą stawkę VAT- chyba musze unieważnić postępowania
Anna Serpina-Forkasiewicz 2010.11.03 11:18
Ja mam inny problem. Klient się martwi, bo złożył jedyną ofertę w postępowaniu i zastosował 22% stawki VAT. Płatność będzie się odbywała przez 3 lata. Zamawiający dywaguje nad tym, czy unieważnić postępowanie! Ustawa o zmianie stawki VAT wejdzie w życie z dniem 1.01.2011 r. i od tego momentu można składać oferty ze stawką podstawową w wysokości 23%.
Elzbieta 2010.11.03 12:31
znam tę opinię, ale co mam zrobić gdy podali mi 23% VAT, mam udać, ze nic się nie stało
Leszek 2010.11.03 12:45
A od kiedy zaczynają sie dostawy? Jeżeli po nowym roku to wszystko jest ok, nie może podać starej stawki do nowych dostaw
agamek 2010.11.03 13:05
"Wykonawca powinien skalkulować cenę mając na uwadze ewentualne zmiany stawki podatku VAT. Wartość umowy brutto nie ulegnie zmianie."
Zapis ten można czytać: "Wykonawco wkalkuluj sobie w cenę to, że Vat może ulec zmianie a Zamawiajacy nie dopuszcza zmiany Vatu- więc możesz być na tym w plecy"
na dzień dzisiejszy : Vat 23% nie istniejeje- można zastanowić sie nad poprawą zgodnie z art. 87 ust. 2.
Zapis ten można czytać: "Wykonawco wkalkuluj sobie w cenę to, że Vat może ulec zmianie a Zamawiajacy nie dopuszcza zmiany Vatu- więc możesz być na tym w plecy"
na dzień dzisiejszy : Vat 23% nie istniejeje- można zastanowić sie nad poprawą zgodnie z art. 87 ust. 2.
MM 2010.11.03 13:08
W obecnym stanie ustawy oraz obowiazujacych stawek VAT, za bledny VAT w ofercie nalezy odrzucic. Moze sa wyroki KIO na ten temat ktore postanawiaja inaczej - nie wiem tego.
Radosław Mytkowski 2010.11.03 13:11
Jeżeli siwz nie tworzy warunków do złożenia porównywalnych ofert (jezeli zapisy siwz mogą być interpretowane w odmienny sposób), to - wobec braku możliwości dokonania stosownych zmian w siwz - wydaje się, że postępowanie kwalifikuje się do unieważnienia. Trzeba pamiętać, że oferta musi być zgodna z ustawą, a jak nie jest to kwalifikuje się do odrzucenia. Obawiam się, że w omawianym przypadku - wobec rychłej zmiany przepisów podatkowych - odmienna interpretacja zapisów siwz była możliwa; aktualnie jednak stosowanie przepisu art. 93 ust. 1 pkt 7 Pzp nie jest sprawą łatwą (sic!) wobec budzacej kontrowersję redakcji tego przepisu po ostatniej jego nowelizacji.
Leszek 2010.11.03 13:25
W dalszym ciągu nie wiemy od kiedy mają zacząć się dostawy i dlatego dyskusja jest akademicka. Jeśli dostawy (robota) zacznie się pod rządami nowego VAT to musi być 23% bo wykonawca musi przewidywać. Dlatego zamówienia na odśnieżanie robi się latem gdy jeszcze śniegu nie ma.
Radosław Mytkowski 2010.11.03 13:30
Dyskusja nie jest akademicka. Sęk w tym, że nie idzie wyłącznie o to jak będzie realizowana umowa (w zakresie zobowiązania/uprawnienia do wynagrodzenia, ale przede wszystkim o to, jaka jest treśc złożonej oferty).
Leszek 2010.11.03 13:39
Nie zgadzam się ze dopiero od 01.01.2011 można składać oferty z nowym VAT - od tego momentu można dopiero wystawiać faktury z takim VAT. Jeżeli oferta ma dotyczyć stanu przyszłego to musi brać pod uwagę wiedzę na temat tego stanu przyszłego.
Mam pytanie konkursowe:
Prosimy o ofertę na dostawę pewnych produktów np. chemicznych. Wiemy że po nowym roku niektóre z nich będą wycofane z obrotu (zakaz) ale na razie są dostępne. A dostawa ma zacząć się po nowym roku.
Czy weźmiemy pod uwagę ofertę wykonawcy oferującego produkty które nie będą legalne, ale w chwili badania oferty są jak najbardziej legalne?
Mam pytanie konkursowe:
Prosimy o ofertę na dostawę pewnych produktów np. chemicznych. Wiemy że po nowym roku niektóre z nich będą wycofane z obrotu (zakaz) ale na razie są dostępne. A dostawa ma zacząć się po nowym roku.
Czy weźmiemy pod uwagę ofertę wykonawcy oferującego produkty które nie będą legalne, ale w chwili badania oferty są jak najbardziej legalne?
Elzbieta 2010.11.03 13:43
dostawa ma być w przyszłym roku, ale jakie to ma znaczenie skoro wykonawca musi wycenić ofertę wg obowiązujacego prawa tzn w omawianym przypadku 22%. Wiem, ze sa wyroki KIO obojetne na VAT musze poszukać w szukio
Leszek 2010.11.03 13:44
Uważam że nie ma sensu robić sprawy skomplikowanej jeśli nie znamy założeń - dla mnie jest istotne rozpoczęcie dostaw bo to jest moment fakturowania ew. moment wystawienia zaliczki. i wtedy dopiero się pojawi problem gdy na fakturze będzie co innego niż obowiązującym prawie.
Oferta jest zgodna z ustawą jeśli przewiduje zachodzące zmiany w prawie i jest do tych zmian dosstosowana
Oferta jest zgodna z ustawą jeśli przewiduje zachodzące zmiany w prawie i jest do tych zmian dosstosowana
Leszek 2010.11.03 13:46
No to jeżeli ma być w przyszłym roku to jasne że musi być 23%!!!!!
Nie dajmy się zwariować.
Unieważnianie postępowania z tego powodu to marnowanie czasu własnego i wykonawców i na dodatek bez podstaw, bo zarzut jest taki: przewidziałeś wykonawco zmianę VAT i dlatego musimy unieważnić.
Nie dajmy się zwariować.
Unieważnianie postępowania z tego powodu to marnowanie czasu własnego i wykonawców i na dodatek bez podstaw, bo zarzut jest taki: przewidziałeś wykonawco zmianę VAT i dlatego musimy unieważnić.
Elzbieta 2010.11.03 13:47
dobre pytanie - wydaje si, ze znawca przedmiotu powinien w klauzulach umownych dopuścić zmianę przedmiotu świadczenia- tzn mając na względzie ów przypadek dopuścić produkty na moment dostawy legalne, bo przecież nielegalnych nie może kupować, byle produkty spełniały podstawowe normy przeznaczenia
dobre pytanie - wydaje si, ze znawca przedmiotu powinien w klauzulach umownych dopuścić zmianę przedmiotu świadczenia- tzn mając na względzie ów przypadek dopuścić produkty na moment dostawy legalne, bo przecież nielegalnych nie może kupować, byle produkty spełniały podstawowe normy przeznaczenia
Leszek 2010.11.03 13:49
No to dalej - jeżeli stawka miałaby po nowym roku spaść do ZERA, to też chcielibyśmy dostać oferty na 22% ??
chyba nie....
chyba nie....
Leszek 2010.11.03 13:55
Dla mnie sytuacja jest prosta: jeśli widzę że mam dostać produkt który w chwili dostawy będzie nielegalny to ofertę odrzucam bo interesuje mnie stan prawny na dzień dostawy i wiem że nie mogę tego produktu przyjąć. Oczywiście po drodze mamy wyjaśnienia itp. ale meritum sprawy jest oczywiste.
Radosław Mytkowski 2010.11.03 13:58
Ciekawe pytanie. Jeżeli jednak wiemy, że pewne produkty nie będą legalnie dostępne w okresie obowiązywania umowy (zakres przedmiotu zamówienia), to zakres pierwotnie obejmujący te produkty powinien zostać wyłączony z przedmiotu zamówienia. A odnośnie pytania to uważam, że powinniśmy uwzględnić również te produkty, które nie będą legalnie dostępne w przyszłości; zawsze można później powołać się na wtórną niemożliwość świadczenia i uznac, że umowa - w cześci obejmującej te produkty - wygasła.
Paweł 2010.11.03 15:28
Czytałem w tym roku sporo wyroków arbitrów, gdzie orzeczono, że zamawiającego nie dotyczy kwestia czy wykonawca prawidłowo rozlicza się z fiskusem. W tym przypadku zapisano w SIWZ, że "Wartość umowy brutto nie ulegnie zmianie", czyli niezależnie od podanych stawek VAT obowiązująca byłaby cena brutto. Nie ma więc kwestii nieporównywalności ofert, bo porównujemy ceny brutto. Z kolei zapis "Wykonawca powinien skalkulować cenę mając na uwadze ewentualne zmiany stawki podatku VAT" oznacza, że niezależnie od zmian w podatku VAT ryzyko z tym związane spoczywa na wykonawcy.
Dla mnie, w tej sytuacji i przy obecnym orzecznictwie KIO, informacja na temat stawki podatku VAT jest informacją nieistotną dla postępowania i bym ją zignorował, przyjmując, że prawidłowo podano kwoty brutto (przy uwzględnieniu oczywiście ewentualnych oczywistych omyłek pisarskich i rachunkowych).
Dla mnie, w tej sytuacji i przy obecnym orzecznictwie KIO, informacja na temat stawki podatku VAT jest informacją nieistotną dla postępowania i bym ją zignorował, przyjmując, że prawidłowo podano kwoty brutto (przy uwzględnieniu oczywiście ewentualnych oczywistych omyłek pisarskich i rachunkowych).
Elzbieta 2010.11.03 15:36
Panie Pawle odważne to co Pan napisał, chyba pójde tym tropem, ale po co uwzględniać omyłki pisarskie skoro mam dwie oferty, a każda z nich 23% VAT
Paweł 2010.11.03 15:39
A nie, nie... z tymi omyłkami to było tylko zastrzeżenie ogólne do prawidłowości kwot brutto, a nie uwaga, żeby poprawić stawkę VAT.
Marlena Janczak 2010.11.03 19:43
Może umowę podpisać 2-go stycznia? Wilk syty i owca cała?
Tesa 2010.11.04 07:55
w SIWZ został zawarty zapis dotyczący Vat
Co robić?
Na przyszłość: nie prosić o podawanie ceny netto, nie będzie wtedy problemu VAT. Ocenie i tak podlega tylko cena brutto, gdzieś ostatnio słyszałam, że w Polskim prawie nie ma pojęcia "ceny netto". W ustawie o cenach jest definicja "ceny". I może z tego założenia wyjść w tym przetargu, "ignorując" cenę netto i stawkę VAT i przyjmując do oceny ceny ofert "brutto". Dodatkowym argumentem może byc to, ze faktury będa wystawiane pod rządami nowej ustawy o VAT.
Anna Serpina-Forkasiewicz 2010.11.04 09:49
Doleję trochę oliwy do ognia. A co w sytuacji, gdy usługi będą realizowane przez kolejne 3 lata. Fakturowane w odstępach półrocznych. Wiemy, że Vat w między czasie może "wrócić" do stawki 22%. Idąc tym tropem uważam, że ofertę należy składać według obowiązujących przepisów (22%), a cena, która wiąże strony to cena brutto bez względu na fakt, jaka będzie w danym momencie obowiązująca stawka.
Leszek 2010.11.04 11:49
Idąc tym tropem uważam, że ofertę należy składać według obowiązujących przepisów (22%), a cena, która wiąże strony to cena brutto bez względu na fakt, jaka będzie w danym momencie obowiązująca stawka.
A ja mam pytanie: gdzie w ustawie jest napisane że cena ma być wg obowiązujących aktualnie przepisów? na dzień składania oferty?
Radosław Mytkowski 2010.11.04 12:24
a contrario art. 89 ust. 1 pkt 1 Pzp, oznacza to, że tylko oferta zgodna z ustawą (w tym aktualnymi przepisami podatkowymi) nie podlega odrzuceniu
Leszek 2010.11.04 14:32
Kochani błagam!!!
nie dość że nasz ustawodawca tworzy potworki to my sami jeszcze komplikujemy żeby jeszcze bardziej zakręcić sobie życie
w art. 89 nie ma ani słowa że oferta ma być zgodna z aktualnymi przepisami podatkowymi!!! podkreślam - aktualnymi.
Odrzucamy ofertę niezgodna z ustawą czyli ustawą Pzp bo to właśnie to słowo oznacza.
Dalej - stawka 23% jest jak najbardziej zgodna z uchwaloną ustawą VAT która będzie obowiązywać w momencie fakturowania - czyli nie ma błędu w cenie gdyby ktoś się chciał go tu dopatrzeć.
Zgadzam się, że mowa o stawce VAT to sprawa wtórna bo cena zgodnie z ustawą o cenach to cena brutto i koniec. Jednak dla poprawności fakturowania i księgowania stawka musi być poprawna i to w tym wypadku się zgadza.
nie dość że nasz ustawodawca tworzy potworki to my sami jeszcze komplikujemy żeby jeszcze bardziej zakręcić sobie życie
w art. 89 nie ma ani słowa że oferta ma być zgodna z aktualnymi przepisami podatkowymi!!! podkreślam - aktualnymi.
Odrzucamy ofertę niezgodna z ustawą czyli ustawą Pzp bo to właśnie to słowo oznacza.
Dalej - stawka 23% jest jak najbardziej zgodna z uchwaloną ustawą VAT która będzie obowiązywać w momencie fakturowania - czyli nie ma błędu w cenie gdyby ktoś się chciał go tu dopatrzeć.
Zgadzam się, że mowa o stawce VAT to sprawa wtórna bo cena zgodnie z ustawą o cenach to cena brutto i koniec. Jednak dla poprawności fakturowania i księgowania stawka musi być poprawna i to w tym wypadku się zgadza.
Elzbieta 2010.11.10 19:52
ja już mam receptę zawieram zapis - cena nie ulega zmianie przez okres trwania umowy, sposób rozliczenia - ryczałtowy bez względu na sposób wyliczenia ceny - wykonawca musi wiedzieć ,że bez względu na zmianę podatku od towarów i usług VAT ja jako zamawiajacy nie zapłacę wiecej, zresztą jak ktoś śledzi wyroki KIO są bardzo przyjazne - nie wtrącamy sie w to co wylicza wykonawca to on jest odpowiada przed US